Roodgele Brieven (65) : De vlam moet in de pan

Hey Niet te Kraken,

Nou, het is inderdaad bijna zo ver: De magische play-offs. Het is een prachtig bedenksel vind ik zelf. Opeens staat er voor een achttal clubs van alles op het spel. Promotie of degradatie. Je kan urenlang discussiëren over wat nou beter is qua promotie/degradatieregeling, maar je kan niet ontkennen dat de huidige vorm gewoon erg spannend is. Het is tussen hoop en vrees. De vorm van de dag is belangrijk. Wie weet valt er binnen een kwartier wel een rode kaart voor de favoriet op dat moment. Dan wordt alles anders. We hebben het zelf al meegemaakt vrij kort geleden. Niemand had verwacht dat we koprollend de eredivisie in zouden gaan een paar jaar terug. ​En gisteren gaf RKC ook weer een mooi voorbeeld van hoe het kan. De uitwedstrijd bij NEC met 2-0 verliezen en thuis alles netjes rechttrekken.

​Maar over die getemperde verwachtingen ben ik het wel eens. Ik heb dat zelf eigenlijk ook. Het hele seizoen was ik vrij positief. Volgens mij ook terecht, aangezien we vrijwel altijd minimaal derde stonden.  Ik kan me mateloos irriteren aan die azijnzeikers die altijd weer opduiken na een nederlaag. De laatste weken las ik veel berichten van zogenaamde ‘Topfans’ (zo noemen ze dat op Facebook) van onze club. De een nog negatiever dan de ander. Ik vond het geen teksten voor ‘Topfans’, maar dat zal wel iets van deze tijd zijn. Geef mensen een telefoon in de handen en ze gaan los op social media. Zo lijkt het te werken. Allemaal slecht onderbouwde teksten vol emotie. Het is dan over het algemeen allemaal kut. Ik hoef die zogenaamde ‘Topfans’ er eigenlijk niet bij te hebben. Het zijn waarschijnlijk van die types, die bij eventuele successen vooraan staan om te melden dat ze zulke grote supporters zijn. Ik vind ze maar raar. Maar ook ik ben nu niet bijzonder positief. Het opgebouwde zelfvertrouwen dit seizoen heeft gewoon een aantal deukjes opgelopen. Met drie nederlagen op rij ga je als spelers echt niet met heel veel vertrouwen die play-offs lijkt me, hoe lekker fanatiek je ook getraind hebt tussendoor. We houden ons nu vooral vast aan sommige goede fases tegen FC Den Bosch, maar we moeten die wedstrijd ook niet beter maken dan dat die was, want uiteindelijk werd het gewoon 2-0 voor hunnie.​

cropped-img_25921.jpg

​Ik hoop dat zondag vroeg de vlam in de pan slaat. Het publiek moet vroeg enthousiast gemaakt worden. Het is goed om te lezen dat er al achtduizend kaartjes verkocht zijn. De fanatieke supporters zullen zondagochtend al wel vroeg in de weer zijn. Ik zag dat er weer een tocht vanaf de Brink gepland staat. Het zijn maar kleine dingen, maar zoiets werkt sfeerverhogend denk ik, net als een DJ op het supportersplein. Maar uiteindelijk gaat het om de start op het veld. 12.15 uur blijft veel te vroeg om te beginnen. Als onze spelers vanaf het begin laten zien waar ze op uit zijn, dan slaat dat automatisch over op het publiek. Dan roert de B-side zich vanzelf, misschien wel met een fanatieke oproerkraaier er tussen, net als de mannen op de Leo Halle-tribune en de eerste rijen op de IJsseltribune. Zoals tegen Roda JC het laatste half uur, moet het zondag de hele wedstrijd. Zo lang het maar geen schaakpartij wordt. Dat is sfeertechnisch dodelijk.​ Slaat de vlam in de pan, dan staan we al met 1-0 voor.

​Maar de belangrijkste vraag staat nog open. Ben je erbij zondag? Heeft de KNVB rekening gehouden met jullie? Ik hoorde her en der dat er wedstrijden verplaatst zijn. In plaats van elf uur nu om negen uur aftrappen, dat soort constructies. Allemaal om maar naar Go Ahead Eagles te kunnen. Dat blijft mooi, dat sommige supporters zo’n drang hebben om naar de Adelaarshorst te gaan. Ik zou ook de wedstrijd afzeggen, maar dat had ik dan al wel voor het seizoen mede gedeeld. Zo van, let op: Allemaal leuk een aardig die voetbal, maar als het bij Go Ahead Eagles spannend wordt ben ik daar. Maar iedereen zit anders in elkaar, helemaal als de platte kar in beeld komt.​

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s