Roodgele Brieven (1) : Nagenieten

Hey Niet te Kraken

Dat is alweer een tijdje geleden dat we elkaar op deze manier zo spraken. Mijn laatste brief aan jou was vlak voor die wedstrijd tegen RKC, je weet wel. Die avond stond ik al klaar om het veld op te stormen, maar dat liep allemaal net even wat anders. Daar hoeven we het niet meer over te hebben. Er is een nieuwe bizarre ontknoping voor in de plaats gekomen. Deze kan ook zo in de boeken. Als er over vijftig jaar nog een twitteraccount bestaat over de gebeurtenissen van 50 jaar eerder dan wordt dit sowieso belicht. Echt bizar. Maar het feest was allemaal ook heel snel voorbij. Gelukkig hebben we straks ‘Home of Eus’ nog. Dat wordt vast janken van de mooie beelden. 

Ik ben afgelopen woensdag een stuk grijzer geworden. Onze wedstrijd was al zo spannend. In het begin liep het allemaal wel lekker, maar vergaten we te scoren. De tweede helft was al een stuk stroever. Ik vraag me achteraf af of de spelers echt onder druk stonden, want ze leken vrij gedisciplineerd. De trainer had de spanning er van tevoren goed vanaf gehaald. Je houdt de opties open, maar ik had eigenlijk ook niet meer op rechtstreekse promotie gerekend. Hoeveel kansen kan je als de Graafschap zijnde missen hè. Leg die selecties van ons en De Graafschap maar eens naast elkaar. Die hebben er wat geld inzitten hoor. Des te knapper onze prestatie is.

We keken met een klein select gezelschap de wedstrijd. Die eerste vreugde-uitbarsting in de 82e minuut was al genieten, al kan het niet tippen aan de blijdschap die je in het stadion hebt. De eerste missie was dus geslaagd, maar toen die tweede nog. De bak chips werd bijgevuld, er kwamen plakken leverworst op tafel en de drankvoorraad werd geplunderd. De spanning werd met de minuut erger. Mensen liepen de kamer uit omdat ze het niet aan konden zien, anderen begonnen spontaan te roken en verder een hoop geschreeuw, gekreun en gekokhals bij gemiste kansen. De hond des huizes werd er ook helemaal zenuwachtig van en vluchtte naar buiten. Hoe korter bij het affluiten hoe spannender het werd. Die scheidsrechter had er zin in hè. Had al wel een paar keer af kunnen fluiten. Toen hij dat uiteindelijk toch een keer deed heb ik mijn stem naar de kloten gejuicht.

In de Veenweg brak al snel een goed feest los. Getoeter van auto’s, knallend vuurwerk en feestvierende mensen op straat. We kunnen een hele discussie over Corona erop loslaten, maar ik denk dat het bij dit soort spontane vreugde-uitbarstingen niet tegen te houden is. Je wil op zo’n moment gewoon feest vieren. Gelukkig kon het in de buitenlucht, waar de kans op besmetting vrijwel nul is. Tot zover mijn amateurviroloogvisie. Toen had feestje op de Veenweg over was ben ik snel naar de Brink gegaan, waar ik denk wel tweeduizend man stond, al begon ik vanaf dat moment wat dubbel te zien. Het herhalende verhaal: Feest, zingen, vuurwerk.  

Op de Brink werd her en der gezegd dat de spelers aan zouden komen bij het Van der Valk hotel. Ik had me vooraf voorgenomen dat over te slaan, maar ik zat in een gigantische flow en ben daar nog heen gefietst om deel te nemen aan het feest daar. Als alternatief van een seizoen met amper live-voetbal zien was dit een mooie vervanging. Wat ik daar zo mooi vond was dat er zoveel bekenden waren, die ik al meer dan een jaar niet gezien had. Bekenden die je normaal in het stadion tegenkomt. Dat wedstrijden op televisie kijken is nu wel een keer genoeg geweest. Ik wil weer het normale ritme. Vooraf wat drinken op de Brink, even hangen in of rondom het supportershome, zeuren dat het te lang duurt in de rij voor de ingang van de tribune. Zelfs gefouilleerd worden begin je dan naar uit te kijken. Of pissen in die blauwe stinkende pisbakken. Kijken op de tribune of iedereen nog op dezelfde plek zit. Ik wil weer Go Ahead Eagles kijken in de Adelaarshorst. 

Misschien is het wel weer leuk om elkaar op de hoogte te houden van onze ervaringen volgend seizoen? Een jaar in de Eredivisie heb ik nu al zin in!

Roodgele groeten,

Robert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s